Dorothy Perkins FLORAL SHIRRED TOP Tshirts med print navy
ASICS GELVENTURE 6 Løpesko for mark stone grey/black/victoria blue

Forebygging og behandling av underernæring

Superga 2790Acotw Linea Up And Down Grey Seashell

0mCuVMjFxA

Superga 2790-Acotw Linea Up And Down Grey Seashell

Superga 2790-Acotw Linea Up And Down Grey Seashell
Produktbeskrivelse Superga Detaljer: Skolisser Merke: Superga Tittel: Dame Type: Flats Farg: Hvit Passer: Normal Yttermateriale: Textil Såle: Gummisåle Artikelnummer: 58014-00 Superga 2790-Acotw Linea Up And Down Grey Seashell Superga 2790-Acotw Linea Up And Down Grey Seashell

Underernæring er en vanlig tilstand blant beboere og pasienter i sykehjem, hjemmeboende som mottar hjemmetjenester og blant pasienter i sykehus. Helsedirektoratet anslår at rundt en tredjedel av pasienter i sykehus og i pleie- og omsorgstjenesten er i en underernæringstilstand, det vil si er at de er underernært eller er i risiko for å bli det. Trolig er tallet høyere i pleie- og omsorgstjenesten enn i sykehus.

Underbehandlet underernæring har konsekvenser både for enkeltmennesket og samfunnet og kan i verste fall føre til for tidlig død.

Underernæring utvikler seg når et ernæringsproblem ikke blir identifisert, og man kan ikke alltid se hvem som er i ernæringsmessig risiko. Det er derfor viktig å fange opp risiko for underernæring tidlig i forløpet og sette i gang tiltak før underernæring oppstår. Forebygging av underernæring gir helsemessige gevinster for den enkelte og økonomiske gevinster for samfunnet.

Tiltakene er:

  • Risikovurdering
  • Kartlegging
  • Gi tilstrekkelig ernæring
  • Overføring av informasjon

Om tiltakene

Nasjonale retningslinjer for forebygging og behandling av underernæring danner kunnskapsgrunnlaget for valgte tiltak. Ekspertgruppen har valgt ut de tiltakene de mener er de viktigste for å forebygge underernæring og har vektlagt følgende:

  • At tiltakene kan gjennomføres i norsk helsetjeneste, både ved sykehus, sykehjem og hjemmetjeneste
  • At tiltakene kan gjennomføres innenfor eksisterende rammebetingelser og strukturer

Piloter

For å vite om tiltakene og målingene til det nye innsatsområdet fungerte i praksis, ble de testet ut i pilotprosjekt høsten 2016. Pilotene kom med sluttrapport hvor erfaringer og anbefalinger ble presentert.

Tiltakene ble testet ut på Slåtthaug sykehjem i Stavanger, i hjemmetjenesten i Time kommune og på Stavanger universitetssykehus.

Veien videre

Tiltakspakkene ble justert med utgangspunkt i erfaringene fra pilotprosjektene. Nasjonalt læringsnettverk ble avholdt fra mars til november 2017.

På bakgrunn av erfaringene som er gjort under læringsnettverket, gjøres det justeringer i tiltakspakkene. Tiltakspakkene ferdigstilles i april 2018.


Columbia Peakmaster
Ecco Biom Terrain Black/Black/Petal Trim
Palladium Pampa Sport Cuff WPS Mahogany
Spyder OUTBOUND NOVELTY Fleecegenser black/limestone
Amust Flexi Boot Black
Selected Hiker
Armani Exchange Hverdagskjole navy
Trussardi Håndveske nero
adidas Performance KANADIA 81 Løpesko for mark collegiate navy/off white/ash blue
comma casual identity LANGARM Jumper blue
Park West 277778 Black
adidas Performance ALPHABOUNCE RC Nøytrale løpesko aero green/hi aero green/hires green/shock pink
TOM TAILOR 1/1 CREW NECK Topper langermet pastel rose
Toral Klassiske pumps eclat
Saint Tropez Cardigan grey
River Island Fotsid kjole dark green