Birkenstock Arizona Regular Soft Blue
Birkenstock Milano Regular Birko Flor Mocca Brown

Forebygging og behandling av underernæring

Johnny Bulls Ancle Boot Black Suede

LcIQbLlQOi

Johnny Bulls Ancle Boot Black Suede

Johnny Bulls Ancle Boot Black Suede
Produktbeskrivelse Johnny Bulls Detaljer: Glidelås Merke: Johnny Bulls Tittel: Dame Type: Boots Farg: Svart Passer: Normal Yttermateriale: Semsket skinn Såle: Gummisåle Hælhøyde: 3 cm Skafthøyde : 15 cm Skaftvidde: 29 cm Artikelnummer: 57468-00 Johnny Bulls Ancle Boot Black Suede Johnny Bulls Ancle Boot Black Suede

Underernæring er en vanlig tilstand blant beboere og pasienter i sykehjem, hjemmeboende som mottar hjemmetjenester og blant pasienter i sykehus. Helsedirektoratet anslår at rundt en tredjedel av pasienter i sykehus og i pleie- og omsorgstjenesten er i en underernæringstilstand, det vil si er at de er underernært eller er i risiko for å bli det. Trolig er tallet høyere i pleie- og omsorgstjenesten enn i sykehus.

Underbehandlet underernæring har konsekvenser både for enkeltmennesket og samfunnet og kan i verste fall føre til for tidlig død.

Underernæring utvikler seg når et ernæringsproblem ikke blir identifisert, og man kan ikke alltid se hvem som er i ernæringsmessig risiko. Det er derfor viktig å fange opp risiko for underernæring tidlig i forløpet og sette i gang tiltak før underernæring oppstår. Forebygging av underernæring gir helsemessige gevinster for den enkelte og økonomiske gevinster for samfunnet.

Tiltakene er:

  • Risikovurdering
  • Kartlegging
  • Gi tilstrekkelig ernæring
  • Overføring av informasjon

Om tiltakene

Nasjonale retningslinjer for forebygging og behandling av underernæring danner kunnskapsgrunnlaget for valgte tiltak. Ekspertgruppen har valgt ut de tiltakene de mener er de viktigste for å forebygge underernæring og har vektlagt følgende:

  • At tiltakene kan gjennomføres i norsk helsetjeneste, både ved sykehus, sykehjem og hjemmetjeneste
  • At tiltakene kan gjennomføres innenfor eksisterende rammebetingelser og strukturer

Piloter

For å vite om tiltakene og målingene til det nye innsatsområdet fungerte i praksis, ble de testet ut i pilotprosjekt høsten 2016. Pilotene kom med sluttrapport hvor erfaringer og anbefalinger ble presentert.

Tiltakene ble testet ut på Slåtthaug sykehjem i Stavanger, i hjemmetjenesten i Time kommune og på Stavanger universitetssykehus.

Veien videre

Tiltakspakkene ble justert med utgangspunkt i erfaringene fra pilotprosjektene. Nasjonalt læringsnettverk ble avholdt fra mars til november 2017.

På bakgrunn av erfaringene som er gjort under læringsnettverket, gjøres det justeringer i tiltakspakkene. Tiltakspakkene ferdigstilles i april 2018.


Bisgaard Gummistøvler yellow
Converse Skulderveske navy
Clarks Felicia Plum Coral Nubuck
Dr Martens Pascal Shiraz Red
Tamaris 112722438 001 Black
Clarks Exton Walk Black Leather
Peter Kaiser ELINE Klassiske pumps notte
Anatomic Co Tucano Cognac
JOOP TIE Slips navy
Bagheera Lazer Navy
Hackenbusch 6878H404 Dark Brown
US Polo Assn Maruska Black
Wildflower Kyrene Dk Brown
CAT Milton Black
Marc OPolo 501 11911401 114 Offwhite
Living Kitzbühel Tøfler marine