Lacoste Badesandaler blue/white
Hilfiger Denim BASIC FLAG Poloskjorter blue

Forebygging og behandling av underernæring

Gant 14538591 New Haven G00 Black

jl6owMoU1h

Gant 14538591 New Haven G00 Black

Gant 14538591 New Haven G00 Black
Produktbeskrivelse Gant Detaljer: Skolisser Merke: Gant Tittel: Dame Type: Flats Farg: Blå Passer: Normal Yttermateriale: Textil Såle: Gummisåle Artikelnummer: 57354-00 Gant 14538591 New Haven G00 Black Gant 14538591 New Haven G00 Black

Underernæring er en vanlig tilstand blant beboere og pasienter i sykehjem, hjemmeboende som mottar hjemmetjenester og blant pasienter i sykehus. Helsedirektoratet anslår at rundt en tredjedel av pasienter i sykehus og i pleie- og omsorgstjenesten er i en underernæringstilstand, det vil si er at de er underernært eller er i risiko for å bli det. Trolig er tallet høyere i pleie- og omsorgstjenesten enn i sykehus.

Underbehandlet underernæring har konsekvenser både for enkeltmennesket og samfunnet og kan i verste fall føre til for tidlig død.

Underernæring utvikler seg når et ernæringsproblem ikke blir identifisert, og man kan ikke alltid se hvem som er i ernæringsmessig risiko. Det er derfor viktig å fange opp risiko for underernæring tidlig i forløpet og sette i gang tiltak før underernæring oppstår. Forebygging av underernæring gir helsemessige gevinster for den enkelte og økonomiske gevinster for samfunnet.

Tiltakene er:

  • Risikovurdering
  • Kartlegging
  • Gi tilstrekkelig ernæring
  • Overføring av informasjon

Om tiltakene

Nasjonale retningslinjer for forebygging og behandling av underernæring danner kunnskapsgrunnlaget for valgte tiltak. Ekspertgruppen har valgt ut de tiltakene de mener er de viktigste for å forebygge underernæring og har vektlagt følgende:

  • At tiltakene kan gjennomføres i norsk helsetjeneste, både ved sykehus, sykehjem og hjemmetjeneste
  • At tiltakene kan gjennomføres innenfor eksisterende rammebetingelser og strukturer

Piloter

For å vite om tiltakene og målingene til det nye innsatsområdet fungerte i praksis, ble de testet ut i pilotprosjekt høsten 2016. Pilotene kom med sluttrapport hvor erfaringer og anbefalinger ble presentert.

Tiltakene ble testet ut på Slåtthaug sykehjem i Stavanger, i hjemmetjenesten i Time kommune og på Stavanger universitetssykehus.

Veien videre

Tiltakspakkene ble justert med utgangspunkt i erfaringene fra pilotprosjektene. Nasjonalt læringsnettverk ble avholdt fra mars til november 2017.

På bakgrunn av erfaringene som er gjort under læringsnettverket, gjøres det justeringer i tiltakspakkene. Tiltakspakkene ferdigstilles i april 2018.


Tommy Hilfiger Elba 17D 403 Midn
Anna Field Hverdagskjole off offwhite/black
mintberry Shopping bag black
Junarose JRKAMELIA RAINCOAT Parka ivy green
Anatomic Co Taupa Brown
Noodles Jet Low
Etnies Reynolds Cruiser
Froddo Babysko cognac
Crocs Meleen Twist Sandal Black/Smoke
Björn Borg Matt Mid
HUGO NIDIA Håndveske black
Nike Wmns Nike Air Max Jewell Particle Rose/whiteblack
TOM TAILOR TRAVIS Chinos ensign blue
Angulus Boot w elastic slipon design Black
El Naturalista Quera NC55 Black
Wrangler Creek Cream