Soft Comfort Noriko Black 06
ONeill NAVAL Badeshorts blue depths

Forebygging og behandling av underernæring

Geox Donna Euro Chestnut

EZhpkt815o

Geox Donna Euro Chestnut

Geox Donna Euro Chestnut
Produktbeskrivelse GEOX Merke: Geox Tittel: Dame Type: Flats Farg: Brun Passer: Normal Yttermateriale: Lær Såle: Gummisåle Artikelnummer: 49356-02 Geox Donna Euro Chestnut Geox Donna Euro Chestnut

Underernæring er en vanlig tilstand blant beboere og pasienter i sykehjem, hjemmeboende som mottar hjemmetjenester og blant pasienter i sykehus. Helsedirektoratet anslår at rundt en tredjedel av pasienter i sykehus og i pleie- og omsorgstjenesten er i en underernæringstilstand, det vil si er at de er underernært eller er i risiko for å bli det. Trolig er tallet høyere i pleie- og omsorgstjenesten enn i sykehus.

Underbehandlet underernæring har konsekvenser både for enkeltmennesket og samfunnet og kan i verste fall føre til for tidlig død.

Underernæring utvikler seg når et ernæringsproblem ikke blir identifisert, og man kan ikke alltid se hvem som er i ernæringsmessig risiko. Det er derfor viktig å fange opp risiko for underernæring tidlig i forløpet og sette i gang tiltak før underernæring oppstår. Forebygging av underernæring gir helsemessige gevinster for den enkelte og økonomiske gevinster for samfunnet.

Tiltakene er:

  • Risikovurdering
  • Kartlegging
  • Gi tilstrekkelig ernæring
  • Overføring av informasjon

Om tiltakene

Nasjonale retningslinjer for forebygging og behandling av underernæring danner kunnskapsgrunnlaget for valgte tiltak. Ekspertgruppen har valgt ut de tiltakene de mener er de viktigste for å forebygge underernæring og har vektlagt følgende:

  • At tiltakene kan gjennomføres i norsk helsetjeneste, både ved sykehus, sykehjem og hjemmetjeneste
  • At tiltakene kan gjennomføres innenfor eksisterende rammebetingelser og strukturer

Piloter

For å vite om tiltakene og målingene til det nye innsatsområdet fungerte i praksis, ble de testet ut i pilotprosjekt høsten 2016. Pilotene kom med sluttrapport hvor erfaringer og anbefalinger ble presentert.

Tiltakene ble testet ut på Slåtthaug sykehjem i Stavanger, i hjemmetjenesten i Time kommune og på Stavanger universitetssykehus.

Veien videre

Tiltakspakkene ble justert med utgangspunkt i erfaringene fra pilotprosjektene. Nasjonalt læringsnettverk ble avholdt fra mars til november 2017.

På bakgrunn av erfaringene som er gjort under læringsnettverket, gjøres det justeringer i tiltakspakkene. Tiltakspakkene ferdigstilles i april 2018.


Nike Wmns Lunartempo 2 Black/WhiteAnthracite
Pearl Izumi iso Transition
Jack Wolfskin GRIVLA JACKET Hardshell jacket turquoise
Legero Amanto Ghiaccio
adidas Performance PREDATOR 184 FXG Fotballsko white/black/reacor
Ulle Grizzly Graphit
Vans UA SK8Hi 46 MTE DX MTE burgundy/marshmallow
Birkenstock Arizona Regular BirkoFlor Shiny Snake Black
Asics Gel Noosa Tri 10 Black/FlashOrange/FlashYellow
Nike Sportswear DUALTONE RACER GS Joggesko pale grey/white
Fly London YAZ MOUSSE BLACK
Superfit LORA Vinterstøvler stone
Steve Madden Slithur Black Nubuck
Rieker 6082935 Wine
Nike Wmns Nike Juvenate White/Black
Polo Ralph Lauren Clutch black