Xti 46869 Black
Hush Puppies HIPSTER OXFORD PL CAMEL

Forebygging og behandling av underernæring

Duffy 8686501 Black

OgZnJa7wlK

Duffy 86-86501 Black

Duffy 86-86501 Black
Produktbeskrivelse Duffy Detaljer: Skolisser Merke: Duffy Tittel: Dame Type: Flats Farg: Svart Passer: Normal Yttermateriale: Semsket skinn Såle: Syntet Artikelnummer: 60019-44 Duffy 86-86501 Black Duffy 86-86501 Black

Underernæring er en vanlig tilstand blant beboere og pasienter i sykehjem, hjemmeboende som mottar hjemmetjenester og blant pasienter i sykehus. Helsedirektoratet anslår at rundt en tredjedel av pasienter i sykehus og i pleie- og omsorgstjenesten er i en underernæringstilstand, det vil si er at de er underernært eller er i risiko for å bli det. Trolig er tallet høyere i pleie- og omsorgstjenesten enn i sykehus.

Underbehandlet underernæring har konsekvenser både for enkeltmennesket og samfunnet og kan i verste fall føre til for tidlig død.

Underernæring utvikler seg når et ernæringsproblem ikke blir identifisert, og man kan ikke alltid se hvem som er i ernæringsmessig risiko. Det er derfor viktig å fange opp risiko for underernæring tidlig i forløpet og sette i gang tiltak før underernæring oppstår. Forebygging av underernæring gir helsemessige gevinster for den enkelte og økonomiske gevinster for samfunnet.

Tiltakene er:

  • Risikovurdering
  • Kartlegging
  • Gi tilstrekkelig ernæring
  • Overføring av informasjon

Om tiltakene

Nasjonale retningslinjer for forebygging og behandling av underernæring danner kunnskapsgrunnlaget for valgte tiltak. Ekspertgruppen har valgt ut de tiltakene de mener er de viktigste for å forebygge underernæring og har vektlagt følgende:

  • At tiltakene kan gjennomføres i norsk helsetjeneste, både ved sykehus, sykehjem og hjemmetjeneste
  • At tiltakene kan gjennomføres innenfor eksisterende rammebetingelser og strukturer

Piloter

For å vite om tiltakene og målingene til det nye innsatsområdet fungerte i praksis, ble de testet ut i pilotprosjekt høsten 2016. Pilotene kom med sluttrapport hvor erfaringer og anbefalinger ble presentert.

Tiltakene ble testet ut på Slåtthaug sykehjem i Stavanger, i hjemmetjenesten i Time kommune og på Stavanger universitetssykehus.

Veien videre

Tiltakspakkene ble justert med utgangspunkt i erfaringene fra pilotprosjektene. Nasjonalt læringsnettverk ble avholdt fra mars til november 2017.

På bakgrunn av erfaringene som er gjort under læringsnettverket, gjøres det justeringer i tiltakspakkene. Tiltakspakkene ferdigstilles i april 2018.


Only Sons ONSCARROT RIP Jeans Tapered Fit light blue denim
Sorel Tofino II 005 Kettle Dusk
Glamorous Loafers denim
Soft Comfort Edana II White
Xti 27703 Black
Marc OPolo ROUND NECK Jumper dusty night
Only Sons ONSMIMER Tshirts med print glacier gray
Shepherd Mirre Chestnut
Pier One LARGE GINGHAM CHECK OXFORD SHIRT Skjorte black/white
NAF NAF LIBANDANA Bukser imprime
sOliver RED LABEL KURZARM Tshirts med print mint green
Clarks Kendra Shell Black Leather
Schiesser HIP 3 PACK Underbukse dark blue
Polo Ralph Lauren ALLEN WASH Bukser taupe
Björn Borg Henry White
Timberland 6in Premium Boot W NAVY